ART DECO LÁMPÁK

Art Deco állólámpaArt Deco falikarArt Deco csillárArt Deco mennyezeti lámpaArt Deco spot lámpaArt Deco asztali lámpaArt Deco függesztékKilincs
 

SZECESSZIÓS LÁMPÁK

Szecessziós állólámpaSzecessziós falikarSzecessziós csillárSzecessziós mennyezeti lámpaSzecessziós spot lámpaSzecessziós asztali lámpaSzecessziós függesztékKilincs
 

KLASSZIKUS LÁMPÁK

Klasszikus állólámpaKlasszikus falikarKlasszikus csillárKlasszikus mennyezeti lámpaKlasszikus spot lámpaKlasszikus asztali lámpaKlasszikus függesztékKilincs
 
             

Art Deco lámpák

Az Art Deco az 1920-1930as évek építészeti és iparművészeti irányzata.
Az Art Deco napjainkban is nagyon nagy népszerűséget élvez, mivel könnyen variálható akár modern, akár klasszikus teret kívánunk vele berendezni.
Az art deco létjogosultsága napjainkban annak köszönhető, hogy klasszikus és modern enteriőrökben is megállja helyét, akár egy-egylámpa révén, akár egy teljes lakótér meghatározó stílusaként.

Napjaink lakberendezésben a lámpa és egyéb lámpatestek feladata már nem csupán az, hogy világítson, hanem a lámpa öltöztesse és egésszé tegye otthonunkat. A jól kiválasztott lámpa egy igényessen berendezett lakásban, nemcsak fényt ad, hanem meghatározó eleme lehet otthonunk hangulatának is.
A megfelelő lámpa kiválasztásakor figyelnünk kell a lámpa méretére, a lámpa formájára, a lámpa stílusára és a lámpa anyagára. Ezek figyelembevételével nem csupán a szükséges fényerő lesz adott, de lámpánk összhangban lesz a lakás berendezésével is.


Szecessziós lámpák

A Szecesszió

A századforduló (1890-1910) nemzetközi stílusirányzata, amely nemcsak a képzőművészetben, hanem az iparművészet és az építészet területén is önálló formanyelvet alakított ki. Elnevezése országonként változó (Jugendstil, Art nouveau, Style 1900, stb.). Jellemzői a síkszerűség hangsúlyozása, a dekoratív felületképzés, a hajlékony körvonalak és a stilizált növényi ornamentika használata. A szecesszió jelentősen elsősorban Közép - és Kelet-Európa országaiban lelhető fel.
Magyarországon a szecessziót elsősorban Lechner Ödön ( 1845-1914 ) nevével kapcsolják össze. Ő a legismertebb, legnagyobb hátású szecessziós építészünk, egyúttal a stílus magyar irányzatának kezdeményezője.


Klasszikus stílus

Eredete: A régi történelmi korokba nyúlik, kezdve a középkortól, amikor létre jöttek a kézműves céhek, és a középkori urak szobáit míves bútorok, pazar kelmék és kifinomult színek töltötték be. A középkort követően is a történelmi korok szerint alakultak ki / át a klasszikus enteriőrök, és tükrözték az adott kor eszmeiségét a minták, színek és formák terén is
Klasszikus a mában: E stílus kialakításához első sorban térre van szükségünk. Lehetőleg monumentális, szimmetrikus, antik otthonra, magas, teremszerű szobákra, amelyek méltóságot sugároznak. Mikor válasszuk? Hozzánk illő ez a stílus, ha mélységes nosztalgiával viseltetünk a régi korok iránt, vagy rajongunk az antik darabokért, ha kedvünkre van a kimért, előkelőséget sugárzó tér, amely sok esetben ma már a régi vágásúnak tartott, alapjában azonban a kifinomult, vagy tartásos viselkedéssel, az etikett tiszteletével társul.
Bútorok és kiegészítők: Az antik bútor vagy lámpa maradandó értéke lehet egy klasszikus enteriőrnek. A szoba stílusát a nagyobb darab bútorok határozzák meg. Elhelyezésük kijelöli, hogy melyik lesz az ülősarok, hogyan tudunk egyik szobából a másikba közlekedni. A kisbútorok úgy vannak jelen a klasszikus térben, mint a finomságot, bájt erősítő eszközök, amelyek egyben ízlésünket, egyéniségünket és a szoba jellegét is kifejezik..