<

>
 
   DOWNLOAD
 A lakásvilágítás tervezésének szempontjai

A lakásvilágítás tervezésének szempontjai, az esztétikai és a technikai szempontok csoportjába oszthatók.
A műszaki oldalt tekintve a lakásvilágításban használatos fényforrások lehetnek izzólámpák, (a hagyományos villanykörtétől a halogén izzóig) vagy fénycsövek (hagyományos, vagy kompakt fénycsövek). Noha nagyon sok féle fényforrás, létezik, - nem is beszélve a lámpatestek megszámlálhatatlan változatairól – lakásvilágítási felhasználásuk négy fő világítási feladat köré csoportosítható:
általános fényforrás,
funkcionális (helyi) fényforrás,
kiemelő fényforrás,
dekorációs fényforrás,

Az általános fényforrás az egész tér megvilágítását jelenti, a helyiségben való tájékozódáshoz, a közlekedéshez, a passzív pihenéshez szükséges fénymennyiséget biztosítja. Fontos, hogy a helyiségnek egyenletes, az egyes területrészeken a legkisebb árnyékhatással terhelő megvilágítást adjon. E célra leginkább a nagyméretű, jó fényáteresztő, fehérfényű, melegtónusú lámpatestek alkalmasak. Az általános világítás biztosításának legelterjedtebb módja a mennyezet közepére helyezett izzólámpás lámpatest, de ugyancsak kitűnő megvilágítást adnak a 2-2,5 m2- enként beépített irányított fényű süllyesztett lámpatestek.
Az általános fényforrás azonban nem korlátozódik a mennyezeti lámpatestekre, igen sok féle más lámpatest is alkalmas erre a célra, különösen az indirekt világítás alkalmazása esetén, ahol a mennyezetről, vagy a falakról visszaverődő lágy fény mentes a mély árnyékoktól.


A helyi fényforrás, az általános világítás funkcionális kiegészítése azzal a céllal, hogy valamilyen tevékenységhez a megfelelő mennyiségű fényt biztosítsa. Ez a fényigényes tevékenység az olvasástól, a barkácsoláson át a konyhai munkákig, vagy az étkezésig igen széles skálán mozoghat. A lokális világításnak számtalan fajta eszköze van, az olvasólámpától, a konyhai beépített halogénekig, melyekkel szemben egységes követelmény hogy ne szórt, hanem erős, irányított fényt adjanak, a szükséges helyre összpontosítva. Előnyös, ha állíthatók, forgathatók, esetleg áthelyezhetőek. A jó funkcionális világítás nem egyszerűen plusz lámpatestek elhelyezése, hanem gondosan meghatározott megvilágítottság, a nemkívánatos árnyékhatások kialakulásának elkerülésével, a káprázás kiküszöbölése, az ernyők és fényterelők segítségével, a lámpatest , magasságának, helyének meghatározásával.
Kerülendő, a túlzott megvilágítás, vagy a túl nagy kontraszt, ezért az általános fényforrás ne legyen kisebb a funkcionális megvilágítás egyharmadánál.

Kiemelő fényforrás alkalmazunk festmények, szobrok, egyes építészeti sajátosságok, vagy anyagszerkezetek, növények, vagy más dekorációs elemek hangsúlyozására. Lámpatestei általában rejtettek, vagy semlegesek, hogy ne vonják el a figyelmet a megvilágított témáról.
A kiemelő világítás akkor éri el célját, ha a helyiség általános világításához képest legalább ötszörös fényt biztosít a megvilágított tárgyon, vagy felületen. A lámpatest megfelelő pozicionálása kulcsfontosságú ennél a világítási módnál is, a nem kívánt tükröződések, túlzott árnyékhatás, esetleges káprázás elkerülése érdekében. A jó kiemelő világítás a helyiség bármely pontjából akár állva, akár ülve nézve, teljesíti a fenti követelményeket.

A dekorációs fényforrás célja magának a fénynek, a fényt szolgáltató lámpatestnek a szépségét bemutatni. Célja elsősorban az esztétikai élmény biztosítása és csak másodsorban lehet de nem biztos, hogy van, világítástechnikai funkciója. A jól tervezett dekorációs fényforrás stílusalakító eszköz. A világítás új dimenzióit fedezhetjük fel, a fény művészi alkalmazása során, ha otthonunkat kerámiából, fémből, üvegből, vagy más természetes anyagból készült világító testekkel dekoráljuk. A lakásokban a csillárok a legtöbbször előforduló dekorációs lámpatestek, de falikarok, kristálylámpák is gyakoriak. A különféle fényjátékok, élvilágítások, fény függönyök alkalmazása stílus és térszervező elemként mind a belső, mind a külső térben az esti lakás különlegességei lehetnek. Ide sorolhatók még az úgynevezett hangulatvilágítások. Mivel a dekorációs fényforrás célja, hogy nézzük, nem szabad túl nagy fényerővel rendelkeznie, nehogy káprázást okozzon. Ha van rá lehetőség, fényerőszabályzós kapcsolóval lássuk el.

A fényforrás tervezése

A világítási tervet a lakberendezési tervvel összhangban, a helyiségek funkcióinak, a bútorok elhelyezkedésének, a lakásban folytatott tevékenységek figyelembevételével kell készíteni. A terv világítástechnikai részének konkrét számításon kell alapulnia, amely a fényforrás és az energia felhasználás optimalizálására irányul. A tervezés folyamán lehetőség van a kreativitásunk kibontakoztatására, a forma és funkció egységének megteremtése mellett.
A világítási tervet helyiségenként kell elkészíteni, majd az egyes helyiségek, a kül- és beltéri világítás terveit összehangolni. Fel kell mérni az egyes helyiségek funkcióját, méreteit, díszítését, a bútorzat elrendezését, az ablakokat, a meghatározó színeket.
Az elektromos terven (nem azonos az elektromos kiviteli tervvel) meghatározzuk a világítótestek számát, helyét, a kapcsolók típusát, számát, és helyét. Megtervezzük az úgynevezett fényszigetek számát, helyét, típusát és az alaprajzon ábrázoljuk. Kiválasztjuk a megfelelő világító testeket.


Megvilágítási ötletek:

Otthona egyes helyiségeinek megvilágítása során a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:
Funkció: Milyen célra használja az adott helyiséget?
Stílus: A berendezés: Klasszikus? Modern? Eklektikus?
Kiemelt tárgyak: Milyen tárgyakat szeretne a megvilágítással hangsúlyossá tenni?
Ülő terek: Hová fog leülni?
Hangulat: Milyen hangulatot szeretne kialakítani?

    X
<

>